Cynk – wp┼éyw na metabolizm i utrzymanie prawid┼éowej wagi cia┼éa123456789

 Cynk-pierwiastek do zadań specjalnych

Cynk stanowi jeden z najwa┼╝niejszych pierwiastk├│w ┼Ťladowych w organizmie cz┼éowieka. Tymczasem a┼╝ u 30% ┼Ťwiatowej populacji stwierdza si─Ö jego niedobory. Jednocze┼Ťnie gwa┼étownie wzrasta odsetek ludzi, kt├│rzy borykaj─ů si─Ö z problemem nadwagi i oty┼éo┼Ťci, co sprzyja rozwojowi takich dolegliwo┼Ťci, jak zesp├│┼é metaboliczny, cukrzyca typu 2, powik┼éania sercowo naczyniowe.

Cynk bierze udzia┼é w wielu procesach metabolicznych zachodz─ůcych w organizmie cz┼éowieka mi─Ödzy innymi w przemianie glukozy i t┼éuszcz├│w. Zapewnienie sobie odpowiedniej poda┼╝y cynku mo┼╝e wspiera─ç wielu pacjent├│w w utrzymaniu prawid┼éowej masy cia┼éa. Mikroelement ten sprawdza si─Ö doskonale jako ┼Ťrodek reguluj─ůcy glikemi─Ö u os├│b w podesz┼éym wieku, z uwagi na cz─Östo wyst─Öpuj─ůce niedobory tego pierwiastka w tej grupie wiekowej.

Znane s─ů te┼╝ w┼éa┼Ťciwo┼Ťci antyoksydacyjne cynku, chroni─ůce kom├│rki, w tym trzustki, przed stresem oksydacyjnym. Zaburzenia homeostazy cynku s─ů zatem zwi─ůzane z wieloma przewlek┼éymi chorobami takimi jak nowotwory, oty┼éo┼Ť─ç czy wreszcie cukrzyca.

Wp┼éyw cynku na gospodark─Ö lipidow─ů

Przeprowadzone badania wskazywa┼éy na popraw─Ö profilu lipidowego w grupach os├│b otrzymuj─ůcych cynk. Wyra┼╝a┼éo si─Ö to w zmniejszeniu st─Ö┼╝enia cholesterolu ca┼ékowitego, cholesterolu LDL oraz tr├│jgliceryd├│w. Jednocze┼Ťnie nie obserwowano r├│┼╝nic w st─Ö┼╝eniu cholesterolu frakcji HDL. Wyniki bada┼ä wskazuj─ů na bezpo┼Ťredni wp┼éyw cynku na gospodark─Ö lipidow─ů i normalizacj─Ö profilu lipidowego.
Cynk jest wa┼╝nym katalizatorem przemian nienasyconych kwas├│w t┼éuszczowych, jak m.in. kwasu linolowego. Umo┼╝liwia przekszta┼écanie go na przyswajalne dla organizmu zwi─ůzki lipidowe, a ponadto aktywuje do produkcji prostaglandyn, hormon├│w, kt├│re wyst─Öpuj─ů we wszystkich tkankach i p┼éynach ustrojowych oraz wykazuj─ů bardzo du┼╝─ů aktywno┼Ť─ç biologiczn─ů.

Wp┼éyw cynku na gospodark─Ö w─Öglowodanow─ů

Cynk bierze udzia┼é w syntezie i magazynowaniu insuliny, reguluje jej wydzielanie i zwi─Öksza wra┼╝liwo┼Ť─ç tkanek na ten hormon co przyczynia si─Ö do lepszego wykorzystania glukozy i tym samym utrzymaniu prawid┼éowego poziomu glukozy we krwi. Zmniejszenie insulino oporno┼Ťci wp┼éywa bezpo┼Ťrednio na popraw─Ö metabolizmu i wspomaga utrzymanie prawid┼éowej masy cia┼éa.

Wpływ cynku na utrzymanie prawidłowej wagi ciała

W badaniach nad rol─ů mikroelement├│w w procesach metabolicznych zwr├│cono uwag─Ö na udzia┼é cynku. Podkre┼Ťlany jest jego wp┼éyw na gruczo┼éy wydzielania wewn─Ötrznego i wydzielanie hormon├│w.
zwi─Öksza on syntez─Ö oraz konwersj─Ö hormon├│w tarczycy, wp┼éywa na syntez─Ö hormonu wzrostu. Jest on niezb─Ödny do prawid┼éowej syntezy, magazynowania i wydzielania insuliny. Zwi─Öksza wra┼╝liwo┼Ť─ç tkanek na insulin─Ö.
Jak wiemy insulino oporno┼Ť─ç jest jednym z mechanizm├│w prowadz─ůcych do nadwagi i oty┼éo┼Ťci.
Poprzez reguluj─ůcy wp┼éyw na gospodark─Ö lipidowa, w─Öglowodanow─ů oraz udzia┼é w metabolizmie bia┼éek. Cynk sprawdza si─Ö jako pierwiastek wspieraj─ůcy obni┼╝enie masy cia┼éa.

Cynk wp┼éywa r├│wnie┼╝ bezpo┼Ťrednio na metabolizm tkanki t┼éuszczowej. Tkanka t┼éuszczowa r├│wnie┼╝ dzia┼éa jak gruczo┼é dokrewny wydzielaj─ůc hormony hamuj─ůce ┼éaknienie.

Cynk jest również ważnym aktywatorem enzymów trawiennych co ma duże znaczenie w procesach trawienia i przyswajania składników odżywczych.
Dzi─Öki wzbogacaniu diety w cynk utrzymamy w┼éa┼Ťciw─ů sylwetk─Ö, a to pozwoli na unikniecie rozwoju chor├│b wynikaj─ůcych z nadwagi.

Referencje

  1. Izabela Mońka, Danuta Wiechuła. Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka, Ann. Acad. Med. Siles. 2017, s. 314-324
  2. Ikeda K, Sato T, Nakayama T, Tanaka D, Nagashima K, Mano F, Joo E, Fujimoto S, Takahashi Y, Kosugi S, Sekine A, Tabara Y, Matsuda F, Inagaki N; Nagahama Study Group. Dietary habits associated with reduced insulin resistance: The Nagahama study. Diabetes Res Clin Pract. 2018, s. 26-34
  3. Paulina Sicińska, Edyta Pytel, Aneta Maćczak, Maria Koter-Michalak. Zastosowanie różnych suplementów diety w zespole metabolicznym, Postepy Hig Med Dosw (online), 2015, s. 25-3
  4. Zulet M., Puchau B., Hermsdorff H., Navarro C., Mart├şnez J.: Dietary selenium intake is negatively associated with serum sialic acid and metabolic syndrome features in healthy young adults. Nutr. Res., 2009, s.41-48
  5. Abete I., Goyenechea E., Zulet M.A., Martinez J.A.: Obesity and metabolic syndrome: potential benefit from specific nutritional components. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 2011, Suppl. 2: B1-B15
  6. M. Jarosz, Normy ┼╝ywienia dla populacji Polski, Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia, 2017, ISBN: 978-83-86060-89-4
  7. M. Jarosz, Normy ┼╝ywienia dla populacji Polski, Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia, 2017, ISBN: 978-83-86060-89-4
  8. Maria Szcze┼Ťniak, Bo┼╝ena Grimling, Jan Meler, Cynk ÔÇô pierwiastek zdrowia, Farm Pol 2014, 70 (7), s. 363ÔÇô366.
  9. Iwona Koźlicka, Wpływ żywienia oraz suplementacji cynkiem na profil kwasów tłuszczowych w fosfolipidach osocza krwi populacji zdrowych kobiet i mężczyzn, Poznań 2008.
  10. ChPL Zincorot