Cynk – wpÅ‚yw na metabolizm i utrzymanie prawidÅ‚owej wagi ciaÅ‚a123456789

 Cynk-pierwiastek do zadań specjalnych

Cynk stanowi jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych w organizmie człowieka. Tymczasem aż u 30% światowej populacji stwierdza się jego niedobory. Jednocześnie gwałtownie wzrasta odsetek ludzi, którzy borykają się z problemem nadwagi i otyłości, co sprzyja rozwojowi takich dolegliwości, jak zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, powikłania sercowo naczyniowe.

Cynk bierze udział w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka między innymi w przemianie glukozy i tłuszczów. Zapewnienie sobie odpowiedniej podaży cynku może wspierać wielu pacjentów w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Mikroelement ten sprawdza się doskonale jako środek regulujący glikemię u osób w podeszłym wieku, z uwagi na często występujące niedobory tego pierwiastka w tej grupie wiekowej.

Znane są też właściwości antyoksydacyjne cynku, chroniące komórki, w tym trzustki, przed stresem oksydacyjnym. Zaburzenia homeostazy cynku są zatem związane z wieloma przewlekłymi chorobami takimi jak nowotwory, otyłość czy wreszcie cukrzyca.

Wpływ cynku na gospodarkę lipidową

Przeprowadzone badania wskazywały na poprawę profilu lipidowego w grupach osób otrzymujących cynk. Wyrażało się to w zmniejszeniu stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Jednocześnie nie obserwowano różnic w stężeniu cholesterolu frakcji HDL. Wyniki badań wskazują na bezpośredni wpływ cynku na gospodarkę lipidową i normalizację profilu lipidowego.
Cynk jest ważnym katalizatorem przemian nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak m.in. kwasu linolowego. Umożliwia przekształcanie go na przyswajalne dla organizmu związki lipidowe, a ponadto aktywuje do produkcji prostaglandyn, hormonów, które występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych oraz wykazują bardzo dużą aktywność biologiczną.

Wpływ cynku na gospodarkę węglowodanową

Cynk bierze udział w syntezie i magazynowaniu insuliny, reguluje jej wydzielanie i zwiększa wrażliwość tkanek na ten hormon co przyczynia się do lepszego wykorzystania glukozy i tym samym utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Zmniejszenie insulino oporności wpływa bezpośrednio na poprawę metabolizmu i wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Wpływ cynku na utrzymanie prawidłowej wagi ciała

W badaniach nad rolą mikroelementów w procesach metabolicznych zwrócono uwagę na udział cynku. Podkreślany jest jego wpływ na gruczoły wydzielania wewnętrznego i wydzielanie hormonów.
zwiększa on syntezę oraz konwersję hormonów tarczycy, wpływa na syntezę hormonu wzrostu. Jest on niezbędny do prawidłowej syntezy, magazynowania i wydzielania insuliny. Zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.
Jak wiemy insulino oporność jest jednym z mechanizmów prowadzących do nadwagi i otyłości.
Poprzez regulujący wpływ na gospodarkę lipidowa, węglowodanową oraz udział w metabolizmie białek. Cynk sprawdza się jako pierwiastek wspierający obniżenie masy ciała.

Cynk wpływa również bezpośrednio na metabolizm tkanki tłuszczowej. Tkanka tłuszczowa również działa jak gruczoł dokrewny wydzielając hormony hamujące łaknienie.

Cynk jest również ważnym aktywatorem enzymów trawiennych co ma duże znaczenie w procesach trawienia i przyswajania składników odżywczych.
Dzięki wzbogacaniu diety w cynk utrzymamy właściwą sylwetkę, a to pozwoli na unikniecie rozwoju chorób wynikających z nadwagi.

Referencje

  1. Izabela Mońka, Danuta Wiechuła. Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka, Ann. Acad. Med. Siles. 2017, s. 314-324
  2. Ikeda K, Sato T, Nakayama T, Tanaka D, Nagashima K, Mano F, Joo E, Fujimoto S, Takahashi Y, Kosugi S, Sekine A, Tabara Y, Matsuda F, Inagaki N; Nagahama Study Group. Dietary habits associated with reduced insulin resistance: The Nagahama study. Diabetes Res Clin Pract. 2018, s. 26-34
  3. Paulina Sicińska, Edyta Pytel, Aneta Maćczak, Maria Koter-Michalak. Zastosowanie różnych suplementów diety w zespole metabolicznym, Postepy Hig Med Dosw (online), 2015, s. 25-3
  4. Zulet M., Puchau B., Hermsdorff H., Navarro C., Martínez J.: Dietary selenium intake is negatively associated with serum sialic acid and metabolic syndrome features in healthy young adults. Nutr. Res., 2009, s.41-48
  5. Abete I., Goyenechea E., Zulet M.A., Martinez J.A.: Obesity and metabolic syndrome: potential benefit from specific nutritional components. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 2011, Suppl. 2: B1-B15
  6. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017, ISBN: 978-83-86060-89-4
  7. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017, ISBN: 978-83-86060-89-4
  8. Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler, Cynk – pierwiastek zdrowia, Farm Pol 2014, 70 (7), s. 363–366.
  9. Iwona Koźlicka, Wpływ żywienia oraz suplementacji cynkiem na profil kwasów tłuszczowych w fosfolipidach osocza krwi populacji zdrowych kobiet i mężczyzn, Poznań 2008.
  10. ChPL Zincorot