Źródła Cynku
Cynk zazwyczaj dostarczamy sobie wraz z pokarmem. Trzeba mieć jednak świadomość, że nie wszystkie pokarmy zawierają odpowiednią jego ilość. Niedostateczna podaż cynku w pokarmach jest powodem zaburzenia wielu procesów metabolicznych w których cynk bierze udział, dlatego konieczna jest jego suplementacja zwłaszcza u osób które są w grupie ryzyka.
Jakie produkty należy wybierać, żeby zapewnić sobie odpowiednia ilość cynku ?
Najwięcej cynku zawierają ostrygi (aż 149 mg/100 gram ostryg), ale znajdziemy go również w dużych ilościach w wątróbce, krewetkach i innych skorupiakach, otrębach pszennych, płatkach owsianych, kakao, dobrej jakości grzybach (boczniaki, shiitake, pieczarki), tłustym serze typu ementaler, salami, warzywach strączkowych, warzywach kapustnych tofu, pestkach dyni, białej fasola, żytni chleb razowy. Także pomidory, jajka, natka pietruszki, czosnek, sezam, stanowią odpowiednie źródła cynku.
Według doniesień, z niedoborem cynku zmaga się co trzeci mieszkaniec ziemi. Niedobory cynku mają osoby starsze których dieta jest mało zróżnicowana. Zwiększone zapotrzebowanie na cynk ma dorastająca młodzież, kobiety w ciąży oraz kobiety w okresie karmienia. W tych przypadkach należy sięgnąć po sprawdzony lek zawierający cynk. Takim lekiem bez recepty jest Zinkorot 25 mg (1 tabletka dziennie w przypadku dorosłych i ½ tabletki dziennie w przypadku dzieci).
Trzeba pamiętać, ze wchłanianie cynku może być zaburzone na skutek rozmaitych czynników. Kawa metale (żelazo, miedź) fosforan tworzą z cynkiem kompleksy. Fityny roślinne wiążą cynk w związku z czym spada jego wchłanianie. Kazeina zawarta w produktach mlecznych również ogranicza wchłanianie cynku. Dlatego preparatu cynku najlepiej przyjmować na czczo.
Cynk na straży odporności
Niedożywienie wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Liczne publikacje wskazują na znaczącą rolę dobrze zbilansowanej diety. Bardzo ważna jest odpowiedniej ilość witamin i mikroelementów, które maja ogromny wpływ na prawidłowe kształtowanie się odporności czyli prawidłowy rozwój i funkcjonowanie komórek odpornościowych oraz narządów układu immunologicznego.
Już śladowe ilości cynku wystarczą, by nasz organizm prawidłowo się rozwijał na pierwszych etapach życia i sprawnie funkcjonował po osiągnięciu dojrzałości. Natomiast niedobór tego pierwiastka może zakłócić rozmaite mechanizmy metaboliczne. Osłabić nasz system immunologiczny czy też sprawić, że dłużej i ciężej będziemy przechodzić infekcje. Jak powszechnie wiadomo, bez odporności nie poradzimy sobie z wszechobecnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Dlatego tak ważne jest zapewnienie w diecie właściwej ilości tego pierwiastka.
Referencje
- M. KRZYSIK, J. BIERNAT, H. GRAJETA. Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowiek. Adv Clin Exp Med 2007, 16, 1, 123–133
- Izabela Mońka, Danuta Wiechuła Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka. Ann. Acad. Med. Siles. (online) 2017; 71: 314–325Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler, Cynk – pierwiastek zdrowia, „Farm Pol” 2014, 70 (7), s. 363–366
- Iwona Koźlicka, Juliusz Przysławski, Wpływ cynku na występowanie i przebieg procesów chorobowych u osób dorosłych, Bromat. Chem. Toksykol. 2007, 1, s. 57–62.
- Beata Gapys, Anna Raszeja-Specht, Hanna Bielarczyk, Rola cynku w procesach fizjologicznych i patologicznych organizmu, Diagn Lab 2014, 50 (1), s. 45–52.