Co to jest stan przedcukrzycowy?1234567

Co to jest stan przedcukrzycowy?

Według doniesień WHO cukrzyca należy do czterech najgroźniejszych chorób , które  stanowią przyczynę śmierci. Proces chorobowy przebiega jednak wieloetapowo, a dzięki zmianie stylu życia i farmakoterapii często jesteśmy w stanie go powstrzymać. Warto więc monitorować poziom glukozy we krwi i podejmować działania profilaktyczne. Szczególnie alarmujący powinien być dla nas tzw. stan przedcukrzycowy. Co dokładnie on oznacza i jak mu przeciwdziałać?

Glukoza pod lupÄ…

Wśród stanów nieprawidłowego poziomu cukru we krwi wyróżnia się hipoglikemię i hiperglikemię. Pierwszym z nich (niedocukrzeniem) określa się zaburzenie, podczas którego poziom cukru w osoczu spada poniżej 70 mg/dl i towarzyszą temu określone objawy kliniczne. Należy do nich m.in. nadmierne pocenie się, uczucie głodu, drżenie mięśni, ogólny niepokój, niewyraźne widzenie. Z kolei hiperglikemia (przecukrzenie) to stan, gdy poziom cukru wzrasta ponad prawidłową wartość, tj.  90 mg/dl, co z kolei objawia się (w zależności od poziomu glukozy) takimi symptomami, jak np. wzmożone pragnienie, pocenie się, gorączka, nadmierne wydalanie moczu, ogólne osłabienie, zmniejszenie ostrości widzenia czy zakłócony proces gojenia się ran.   Poziom cukru we krwi diagnozuje się na czczo i bardzo często również 2 godziny po śniadaniu. Podwyższona glikemia czyli przekroczony prawidłowy poziomu cukru we krwi może sygnalizować   stan przedcukrzycowy.

Sygnał S.O.S. czyli stan przedcukrzycowy

Stan przedcukrzycowy (prediabetes) to etap pośredni między prawidłowym poziomem cukru we krwi a cukrzycą. Stwierdza się wówczas nieprawidłową gospodarkę glukozy, zaburzoną wrażliwość tkanek na insulinę (insulinooporność) lub obie anomalie występują równocześnie. Stan przedcukrzycowy znacznie podwyższa nie tylko ryzyko rozwoju cukrzycy (głównie cukrzycy typu 2), lecz także groźnych powikłań tej choroby. Jednocześnie nie daje on na tyle wyraźnych objawów, by motywować do diagnostyki, modyfikacji stylu życia lub podjęcia działań leczniczych. W rezultacie nierozpoznana, długoletnia hiperglikemia powoduje uszkodzenie śródbłonka naczyń, neuropatię i uruchomienie procesów chorobowych. Może to prowadzić m.in. do mikro- i makroangiopatii, zwiększenia ryzyka choroby sercowo-naczyniowej jak również zaburzeń w obwodowym układzie nerwowym.

Dieta dla zagrożonych

Jak pokazują badania, stan przedcukrzycowy stwierdza się u ponad jednej trzeciej populacji krajów rozwiniętych. Odsetek ten stale wzrasta, a do najbardziej narażonych grup zalicza się osoby z nadwagą, dyslipidemią, nadciśnieniem tętniczym czy obciążone genetycznie. Progresję stanu przedcukrzycowego w kierunku cukrzycy można w wielu przypadkach powstrzymać lub opóźnić poprzez zmianę stylu życia. Istotne znaczenie odgrywa przy tym zdrowa dieta (niskotłuszczowa, wysokobiałkowa i wysokobłonnikowa), aktywność fizyczna (regularna, choć niezbyt forsująca) oraz obniżenie wagi ciała. Już sama zmiana sposobu odżywiania się, czyli przewaga w diecie białka, warzyw i ograniczenie węglowodanów przy redukcji kaloryczności posiłków może prowadzić do cofnięcia się stanu przedcukrzycowego, a także do poprawy wrażliwości na insulinę i zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego.

Cynk kontra cukrzyca

Ponieważ cynk odgrywa bardzo ważną rolę w procesie syntezie magazynowania i działania insuliny. Jest skutecznym środkiem zaradczym w przypadku zaburzeń metabolizmu glukozy. W tym celu warto sięgać po dostępny od niedawna bez recepty lek Zinkorot. Zawarty w leku Zinkorot orotonian cynku  bierze udział w transporcie i magazynowaniu insuliny. Zwiększa wrażliwość tkanek na ten hormon i wspiera prawidłowy poziom glukozy we krwi. Dodatkowo wpływa na obniżenie masy ciała, gdyż uczestniczy w przemianach metabolicznych lipidów, białek i węglowodanów oraz jest ważnym aktywatorem enzymów trawiennych. Niedobory cynku mogą objawiać się zaburzeniami w procesach metabolicznych, insulinoopornością i dodatkowo spadkiem odporności, co jest bardzo istotne u chorych ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą.

Referencje

  1. E.Otto-Buczkowska, A.Chwalba. Stan przedcukrzycowy – to bardzo ważny i ciągle nierozwiązany problem! Forum Medycyny Rodzinne, 2017, 11(4):143-148
  2. STRATEGIA PREWENCJI I LECZENIA CUKRZYCY W POLSCE 2015-2025/Mapa potrzeb cukrzycy w Polsce
  3. H.Puzanowska-Tarasiewicz, L.Kuzmicka,M.Tarasiewicz. Funkcje biologiczne wybranych pierwiastków. III. Cynk – składnik i aktywator enzymów, Wyższa Szkoła Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku, Zakład Nauk Chemicznych, kierownik: prof. dr hab. H. Puzanowska-Tarasiewicz, dostęp http://www.phytomedica.pl/pdf/cynk.pdf
  4. A G. Tabák,CH.Herder, W.Rathmann, E.Brunner, M. Kivimäki, Prediabetes: a high-risk state for diabetes development, www.thelancet.comPublished online June 9, 2012 DOI:10.1016/S0140-6736(12)60283-9, dostęp https://lib.semmelweis.hu/sepub/pdf/2012/a22683128
  5. El-Ashmony SMA, Morsi HK, Abdelhafez AM, Effect of zinc supplementation on glycemic control, lipid profile, and renal functions in patients with type II diabetes, Journal of Biology, Agriculture and Healthcare , ISSN 2224-3208 (Paper) ISSN 2225-093X (Online), Vol 2, nr 6, 2012.
  6. B.Katra, Niedocukrzenie(  hipoglikemia) https://www.mp.pl/cukrzyca/sytuacjeszczegolne/65984,niedocukrzenie-hipoglikemia dostęp z dnia 04/10/2019
  7. W P.Kalbarczyk, B.Okopień, Cukrzyca, Gdzie jesteśmy? Dokąd zmierzamy?, Raport Instytutu Ochrony Zdrowia, 2018, Warszawa, dostęp http://www.rpp.gov.pl/raport_cukrzyca_18.pdf